A marhákat ún. rideg tartásban tartjuk: nyáron legelőn, télen is szabadban, csak egy fedett szín biztosítja a szélsőséges időjárás elleni védelmet.
Így mára elmondhatjuk, hogy a mi adottságainkhoz alkalmazkodott, rendkívül edzett, jó egészségi állapotú állományunk alakult ki.
Állatorvosi kezelésre szinte soha nem kényszerülünk. Ha azonban valamelyik állatunk egyedi gyógykezelést igényel, a várakozási időt természetesen minden esetben betartjuk.
De ezen túlmenően ha olyan egyed húsát értékesítjük, aki akár évekkel korábban, borjúként egy antibiotikumos gyógyszert kapott, akkor bár hiszem, hogy az senkinek semmilyen problémát nem jelenthet, azt mégis mindig megírom a leendő vásárlóknak, mert így korrekt.
Az állatállományunk évek óta lényegében zárt állomány, új egyedet csak a tenyészbika 3-4 évenkénti cseréjénél kell behoznunk, így minimális egy-egy kórokozó behurcolásának a veszélye.
A marhákat úgynevezett legelőre alapozott tartásban tartjuk, ami azt jelenti, hogy nyáron a bio legelőinken legelnek, télen a gazdaságban nyáron betakarított lucernaszénát, fűszénát illetve lucerna szenázst kapják. Évek óta tudatosan nem abrakoljuk a növendék állatokat sem.
Így nem hizlalt állatokat, hanem, ahogy én nevezem őket, amolyan "nőtt" egyedeket viszünk vágóhídra, ha eljön az ideje.
Ennek oka: hogy hiszem, a marha alapvetően fűfélék fogyasztására terveztetett és nem abrak emésztésre. A fejlettebb legeltetésre alapozott marhatartási kultúrájú országokban egyébként mostanában terjedőben van ez a tartásmód, melyet mi pár év tapasztalata alapján kialakítottunk, akkor még nem ismerve az azóta már igen népszerű úgynevezett „grass feed” tanúsítási rendszert.
A szakértők ezt a fajta marhatartást már nem környezet-terhelőnek, hanem az védőnek tekintik. A húst felhasználó mesterszakácsok pedig megfelelő érlelés után a legértékesebb marhahús forrásnak tekintik az ilyen tartásból származó állatokat mind táplálkozás élettani, mind élvezeti szempontból.
A borjak sokáig (5-7) hónapos korukig az anyjuk alatt vannak és szopnak.
Mindezek befolyásolják a húsminőséget. Tapasztalataink szerint ízben gazdagabb, de nem olyan márványozott (faggyús) az így tartott marha húsa, mint egy hizlalt egyedé, hiszen hízlalás nem történik, az állat pedig egész életében rengeteget, szabadon mozog.
Körülbelül azt is sejtjük, mi a marha: egy melegvérű, emlős, háziasított, nagy szőrös állat, szarvval vagy anélkül, nőivarú egyed esetében tőggyel felszerelve. Ennek húsa a marhahús.
Aztán még talán az is megy, hogy mi a tehén, a bika közt a különbség. De aztán hamar zavarba hozhat a sok többi elnevezés, amivel mind marhákat illetnek.
Alább megosztom veletek, ami az elmúlt 10 év marhatartás alatt én fejemben helyére került, vagy helyére kerültnek tűnik jelen pillanatban. Aztán, ha ez utóbbi korai örömnek tűnik, javítsatok ki, majd újraszerkesztem az írást, addig meg remélem, nem terjesztek túl nagy sületlenségeket…
Szarvasmarha fajták
Szóval a marhák, másik nevükön a szarvasmarhák fajilag a tulok alkatúak alcsaládjába tartoznak. (Ne aggódj, ha ezt így nem tudtad, nekem is utána kellett néznem, hogy mi a veve.) Így rokonaik a bölények, a zebuk, jak és még sokan mások a vadonélő és a háziasított fajok közül.…(ezt a részt legalább eddig is tudtam).
Ma marhán, marhahúson leginkább a háziasított marhát, illetve annak húsát értjük.
A szarvasmarhákat hasznosítás szempontjából két nagy csoportba soroljuk, hogy aztán rögtön egy harmadik átmeneti típust és egy negyediket is alkossunk:
- Tejelő marhák
- Húsmarhák
- és az átmeneti típus a Kettőshasznú marhák
A nevük magyarul igen beszédes, valójában nem is szorul magyarázatra, akinek egyértelmű ugorjon 3 bekezdést!
A tejelő marhákat nyilván tejükért tartjuk, melyet tejként, tejtermékként fogyasztunk.
Ezek a fajták jellemzően finomabb csontozatúak, kevesebb rajtuk a hús, korábban válnak ivaréretté, és a teheneiknek jellemzően nagy, jól fejhető tőgye van. Takarmányukra, ahhoz, hogy jól termeljenek igényesebbek. Sajnos magyar viszonyok között a hentespultokon (tisztelet a kivételnek!) még mindig leginkább ezen, a tejtermelésből már kiselejtezett tehenek, illetve a hímivarú utódaiknak a húsával találkozhat a vevő, ami jellemzően kisebb élvezeti értékkel bír.
Alább néhány tejhasznú tehén képe:
Tejelő tehén: Jersey
Tejelő tehén: Holstein fríz
Tejelő tehén: Hungarofríz
Tejelő tehén: Ayrshire
A húsmarhákat jellemzően az utódokért és húsukért tartjuk, melyet húsként, húskészítményként fogyasztunk.
Ezek robosztusabb csontozatú, szép húsformákat mutató fajták, melyek húsa jó tartásmód esetén kitűnő. Ők azok a fajták, akiknek a teje akár csak annyi, amennyi egy borjú felneveléséhez szükséges, viszont izomra komolyan gyúrnak, lassabban nőnek, később válnak ivaréretté, de általában a takarmányigényük is szerényebb. (A gazdaságokban keletkező szinte mindennemű növényi terméken, mellékterméken jól tarthatók. Sőt (bár szerintem ez már nem gazdálkodás, hanem iparszerű termelés) ipari melléktermékeket, sőt akár újságpapírt és még lehangolóbb dolgokat: pl. ipari fagyállót is jól hasznosítják, és dolgozzák át hússá… Erre azért képesek, mert különleges az emésztő rendszerük (persze a tejtermelőké is ilyen), és az emésztést valójában a bendőben élő mikroorganizmusokra bízzák, azok meg egész sokmindent képesek lebontani, pl. a cellulózt is.)
Itt tipikus húshasznú marhák egyedei láthatók:
Húshasznú tehén: Charolais
Húshasznú tehén: Limusin
Húshasznú tehén: Angus
A kettős hasznút nyilvánvalóan azért nevezik kettős hasznúnak, mert amolyan öszvérként ebben is jó, abban is, de egyikben sem annyira, mint egy kifejezetten csak az egyik tenyészcélra nemesített fajta. Előnye a kisgazdaságokban mutatkozik meg leginkább, ahol az utód, ha fiú, ha lány, jó minőségű húsként vagy tejelő tehénként hasznot hoz. Persze a kisgazdaságok már régóta eltűnőben vannak a világ minden táján, de a fajták zömében még megvannak.
Alább kettős hasznú marhák:
Kettős hasznú: Magyartarka
Kettős hasznú: Szimentáli
És van egy negyedik csoport - hogy meglegyen a ráadás is- a hármashasznúak. Ezeket amellett, hogy fejték, húsát ették, még igavonásra is használták. (Persze nem ilyen sorrendben, mert amit már megettünk, az nem húz igát.) Azonban ezek a fajták az igavonókra való igény csökkenésével el is tűnnek lassan, vagy húshasznúvá válnak…
Tipikus fajtája - a mindenki által ismert - magyar szürke marha:
Magyar szürkemarha
Kárpáti borzderes
A fentiekből azok számára, akik már jártak nálunk nyilvánvalóan kiderült, hogy mi úgynevezett kettős hasznú marhákat, magyartarka fajtát, és azon belül is jellemzően kettőshasznú egyedeket tartunk.
És bár jelenleg csak húsra hasznosítjuk őket, nem titkolt célunk az, hogy az állományt megtartsuk kettős hasznúnak.
Először is azért, mert a legelőre alapozott takarmányozással még a nagy tejpotenciállal rendelkező egyedek tejtúltermelése sem olyan nagy, hogy ne érné meg a borjúnak jutó extra tejért, az ezzel járó plusz súlygyarapodásért, évente átlag kétszer 3-15-ig napon át a kézi fejéssel küzdködni. Amire azért van szükség, mert ellés után, még keveset eszik a borjú, és amíg összehangolódik a tej kereslet-termelés a tőgyben, addig túl sok a tej. Valamint ugyanez van apasztáskor, mikor még egész akár egész bőséges a termelés, de mi már nem szeretnénk tejet.
Másrészt így mindig van pár tehenem, amit akár fejősként is megérné tartani, ha egyszer sok felesleges időm lesz, és ki szeretném próbálni az állattartás nehéziparát fajtaváltás nélkül… Harmadrészt, én kisgazdaságnak tekintem magunkat, és egy ilyen fajtaválasztással nagyobbnak érzem a mozgásterem, és a piac hullámzásaitól is védettebbnek. Ha húsmarhát vesz a piac, könnyen el tudom adni a felesleges bikát, üszőt exportra. Ha a tejelő marhát keresik, a tejesebb vonalat képviselő teheneket, üszőket tudom eladni jellemzően kisgazdaságokba. Ha persze mindkét vonal épp piacképtelen, akkor nekem is rossz, de olyankor mindig eszembe jut, hogy mi az amiért belevágtunk a marhatartásba:
A marhatrágya és a legelő marha legelőkre gyakorolt hatása.
Mert a jól kezelt, jól tartott marhától származó trágya az egyik legjobb talajjavító. És a mi kizsaroltan vett földjeinknek sok más mellett éppen erre van szükségük. (A jól tartott marhát fontosnak tartom ebben a mondatban, mert egy hormonkezelt, antibiotikumozott, agyonhajtott, istállózott marha trágyája biztos vagyok benne, hogy egészen más erőket hordoz, mint egy gulyában, majdnem szabadon élő, bóklászva legelő marháé. És a „Haragos Zöldek” kedvéért: más a metán kibocsájtása is… )
A legelő marha körmeinek szaggató-taposó hatására felszakítja, átgyúrja a földfelszínt.
A vizelet, az elhullajtott trágya, (főleg, ha a legeltetés után befogasoljuk) a tápanyag utánpótlásról gondoskodik.
A legelés maga a legelő fajösszetételét tudja megváltoztatni úgy, hogy évek alatt nő a hozam.
És akkor még nem beszéltünk azon növény- és állatfajokra gyakorolt közvetett hatásáról, melyek legelőkön élnek, és amelyeknek az élettere csak így tartható fenn.
Persze mindez csak akkor igaz, ha mindez szakszerűséggel párosul, mert egy legelőt pl. lehet túllegeltetni is, amitől az tönkremegy…
Nálunk, ahol nagyon sok a régen felhagyott legelő, szántó, melyeket folyamatosan vonunk újra művelésbe hatalmas erőket felemésztve mind gépi, mind kézi munkában, nem elhanyagolható a marhák fásnövény-gyérítő hatása. A bokrokat lerágják, megritkítják, a fákat felnyírják, a korhadtakat kidöntik. A tájat évek alatt, lassan változtatva vissza újra kultúrtájjá.
Nekünk fontos célunk, hogy a művelésünk alatt álló földek termőképességét, lehetőségeinkhez mérten minimum megtartsuk, de inkább növeljük. Ebben a „küldetésben” társaink a legelő marháink.